Vandaag de 2e wedstrijd van dit kampioenschap. Tot nog toe was het geschil tussen Joure en de SKS het gesprek van de dag en werd ook de media daardoor beheerst. Voorafgaand aan deze wedstrijd was de vraag dan ook of Joure zou starten of voor de wal zou blijven. Het bleek dat Joure wel van start ging en de regels van de originaliteit niet had opgevolgd. Na afloop van de wedstrijd werd Joure dan ook verteld dat ze gediskwalificeerd zijn en dat ze de rest van de wedstrijden niet meer mee mogen doen. Hoe gek het ook moge zijn; we gaan vanaf morgen dus verder met 13 skûtsjes.

 

Maar dan nu de wedstrijd. We hadden in Grou gunstig geloot:  van af een 2e startplek gingen we na een half uur uitstel goed van start. Voor de wind ging het een heel lang eind naar de benedenwindse boei waar we tot verrassing van velen als 1e om heen gingen. In het 1e kruisrak konden wij die positie keurig handhaven. In de 2e route ging de wind meer liggen en ook draaien zodat het ene moment de wind recht van voren kwam en op het andere moment half wind was. De 2e route konden we dan ook Earnewâld niet voorblijven,  maar een 2e plekje was ook prima. De 3e route veranderde er niet veel al kwamen Sneek en de Halve Maan wel erg snel opzetten. De laatste route ging de wind nog meer liggen en moesten we het laatste stuk het Grietmansrak in laveren met heel weinig wind. Dat duurde dan ook heel erg lang en we gingen  dan ook samen met de Halve maan om de bovenste ton. Daarna voor de wind moesten we nog  naar ons startplek nummer 2. Dat ging nog best redelijk maar doordat Sneek eerder bij zijn startplek was (7) werd Sneek 2e. Wij kwamen dan ook een aantal meters tekort om 3e te worden.

Een 4e plaats was ons deel. De bemanning was na afloop wel een beetje tevreden maar hadden toch wel op een ereplaats gehoopt, gezien de zeer goede wedstrijd die ze hadden gezeild.

Na afloop van de wedstrijd kwam de commissaris van de koning Arno Brok de bemanning persoonlijk feliciteren. Een gebaar dat zeer op prijs werd gesteld.

Morgen een nieuwe kans, echter,  nu wel van een 13e startplek, dus alle gelegenheid om iedereen in te gaan halen.

Na afloop in de protestkamer kwam het volgende naar buiten.

Wedstrijd De Veenhoop ongeldig verklaard

Het venijn zat vandaag in de staart. Niet in de staart van de wedstrijd, maar in de protestkamer. Stavoren, Langweer, Woudsend en Heerenveen dienden na de wedstrijd op basis van artikel 9 van het Wedstrijdreglement een protest in tegen de wedstrijdcommissie. De jury kende dit protest toe, waarna de wedstrijd ongeldig werd verklaard.