Loyaliteit in goede en slechte tijden

In deel 2 van onze serie “Portret van een trouwe sponsor” een interview met Kees Beek van Beek Hoveniersbedrijf en Tuincentrum.

Onder het genot van een kop koffie praat ik met Kees Beek van Beek Hoveniersbedrijf en Tuincentrum. In de serie portret van een trouwe sponsor.

De kop zegt eigenlijk al genoeg over Kees. Kees is een echte Huzumer.  Zijn hele leven verbonden met de wijk, zijn hele leven al lid van FVC en van jongs af aan fan van het Huzumer Skûtsje. Woont nog steeds met veel plezier in de Verlengde Schrans in het eerste huis dat hij met zijn vrouw Ida gekocht heeft. 

Hij doet zijn werk zoals als hij dat wil en op zijn manier.  “We zijn een tuincentrum en daar passen geen snijbloemen bij; te veel werk” aldus zijn bondige toelichting op de vraag waarom hij niet ook bloemist is. En “gemeentelijke opdrachten: te veel regeltjes en voorschriften, ik wil mijn werk graag op mijn manier doen”.  Beter kan je Kees niet typeren: eigenzinnig, duidelijk en recht door zee.

Inmiddels is Kees de vierde generatie Beek die zich met het hoveniersbedrijf bezig houdt. Zijn overgrootvader kwam eind 19e eeuw van Velp naar Leeuwarden om bij de familie Buma de tuinen te verzorgen. In 1921 begon deze Jan Willem Beek zijn eigen bloemisterij (toe wel snijbloemen dus) naast het hovenierswerk. Het ontwerp en de aanleg van het Borniapark is van zijn hand. De latere generaties Beek specialiseerden zich ook in tuinontwerp en tuinaanleg. Kees zijn vader, Jan Willem Beek, startte  samen met zijn vrouw Jellie in 1964 het tuincentrum aan de Verlengde Schrans. Daar is het bedrijf nog steeds gevestigd. In 2004 nam Kees samen met zijn zus Heleen het bedrijf over van hun ouders, na van jongs af aan opgegroeid te zijn in het bedrijf – en feitelijk ook ingegroeid in de onderneming.

Je kunt Tuincentrum Beek volgens Kees ook typeren als een familiebedrijf want naast zus Heleen werken ook zijn zwager Peter en zijn vrouw Ida mee . Zoon Jenno, hovenier,  werkt er naast zijn werk als zzp’er ook een aantal dagen per week.  2 hoveniers werken al meer dan 35 jaar bij het bedrijf! Inmiddels bedient Tuincentrum Beek een ruim klantenbestand van particulieren, bedrijven en woningcorporaties.

In de zomer bivakkeerde de familie Beek op de camping in Terherne. Daar leerde Kees van zijn opa zeilen; eerst een jol, later een laser. Inmiddels vaart hij gemotoriseerd, maar de liefde voor het zeilen is gebleven. Historisch is dat zijn grootvader van moederskant nog in een schouwtje zeilde tegen pake Lodewijk Meeter en dat de laatste graag Kees’ opa als bemanningslid op Huzum wilde. Het is er niet van gekomen.

Kees’ band met het skûtsjesilen dateert al van vele jaren en de band met Huzum is al even oud. “Ik kom er zelf vandaan” zegt hij op de vraag waarom Huzum. Daarnaast is de persoonlijke band met en betrokkenheid bij Lodewijk Ezn Meeter een reden om Huzum te steunen. In eerste aanleg als donateur, maar later naar aanleiding van een verzoek van Minno de Groot sinds begin van de jaren ’90 als sponsor. Tuincentrum Beek  is sindsdien een belangrijke sponsor van Huzum. Kees volgt uiteraard het skûtsjesilen tijdens de SKS op en langs het water en op de zaterdag in Grou is hij één van de vaste passagiers op de rondvaartboot.

Belangrijk vindt hij de kleinschaligheid en gezelligheid bij het Huzumer Skûtsje. Zich de tijd herinnerend met Lodewijk Ezn als schipper zegt hij : “ondanks de mindere resultaten was het altijd gezellig; het was misschien wel de leukste periode en je steunt in goede en slechte tijden“. Loyaliteit is ook een kenmerkende eigenschap van Kees. Daarbij merkt hij wel op: “de ontwikkeling met de skûtsjes nu vind ik wel jammer, het lijkt wel formule-1 en dan wint het grote geld.”  

Ik ben ervan overtuigd dat ondanks die kritische kanttekening Kees Huzum nog lang zal steunen: Alleen al vanwege zijn liefde voor het skûtsjesilen, “als echte Huzumer, omdat hij het bij Huzum gewoon gezellig vindt en bovenal vanwege zijn loyaliteit”.

Door: Wouter Rietman