Gezelligheid is belangrijk ……….maar het moet wel ergens over gaan

In deel 1 van onze serie “Portret van een trouwe sponsor” een interview met Remmie Miedema van Edelstomerij Miedema.

Op een regenachtige vrijdagmiddag spreken we met Remmie Miedema; één van de sponsors die het Huzumer skûtsje al decennia ondersteunt.

In een reeks waar we onze trouwe sponsors vragen waarom ze ons steunen, maken we nader kennis met Edelstomerij Miedema. Remmie is als directeur-eigenaar de derde generatie Miedema. Zijn grootvader startte met het ophalen en laten wassen van wasgoed van particulieren. In het begin van de jaren ’70 nam de familie Miedema een wasserij in Bilgaard over. Later volgende de overname van een wasserij annex wasserette aan De Schrans.  En in 1976 werd begonnen met de stomerij. Nog steeds aan De Schrans. Miedema is een echt Huzumer bedrijf, maar in 1999 volgde – onder meer vanwege milieuwetgeving – de verhuizing naar industrieterrein De Hemrik. De locatie aan de Schrans is nog steeds één van de 30 servicepunt/depots.

De klantenkring van Miedema bestaat uit een mix van particulieren en bedrijven. De stomerij bedient veelal particulieren in een groot deel van de provincie en de wasserij richt zich op bedrijven bijvoorbeeld in de horeca, transport en gemeenten. Klantgerichtheid en service staan voorop. Dat blijkt wel als tijdens ons gesprek (de zaak is gesloten) een klant belt omdat een kledingstuk niet in het afhaaldepot is aangekomen: Remmie controleert meteen de gegevens, zoekt in de wasserij/stomerij, vindt het kledingstuk en garandeert de klant dat het nog die middag wordt bezorgd. Wellicht dat daarom klanten ook vaker de weg rechtstreeks naar de Mercuriusweg vinden, zegt Remmie. “Het is bij ons gemoedelijk en we hebben de tijd voor een praatje”.

Desgevraagd vertelt hij al van jongs af aan het skûtsjesilen te volgen. De Miedema’s zijn een echte watersportfamilie en Remmie heeft jaren een BM’er gezeild. Later kwam een kajuitzeilboot, maar inmiddels vaart men een motorschip. Altijd waren en zijn ze erbij met het skûtsjesilen: “het is ons met de paplepel in gegoten”  En eigenlijk ook altijd betrokken bij het Huzumer skûtsje. “Dat heeft natuurlijk ook te maken met het feit dat we Huzumers zijn”. Remmie’s vader was al donateur en begin jaren ’90 wist Minno de Groot de Miedemas te overtuigen sponsor te worden. Wat hem aanspreekt in het Huzumer skûtsje is de gemoedelijkheid, de kleinschaligheid en de band die hij heeft met de familie Meeter. Hij hecht ergens aan en zal niet zo snel switchen. Maar die loyaliteit is niet onbegrensd. Hij is een tijd gestopt met sponsoring. “Bijna altijd laatste, dan denk je: waar doe ik het voor ….. gezelligheid is belangrijk …..maar het moet wel ergens over gaan”, zegt hij.  Inmiddels is hij echter al weer jaren sponsor. Hij benadrukt dat Huzum vooral qua gezelligheid, betrokkenheid en familiaire sfeer zich moet blijven onderscheiden van de andere skûtsjes, maar dat prestaties ook belangrijk zijn: “je moet zichtbaar zijn”. Tenslotte geeft Remmie ook aan te hechten aan het contact met schipper en bemanning: “ook daarin kan je je van andere skûtsjes onderscheiden´

We sluiten af in de verwachting dat Edelstomerij Miedema nog lang sponsor van het Huzumer skûtsje zal blijven.

Door: Wouter Rietman