Deze maand de vraag wat nu eigenlijk die afkortingen betekenen in het klassement….

————————————————————————————————————————-

Naar aanleiding van de wedstrijden op Lemmer Ahoy hier een kleine uitleg over de gebruikte afkortingen in het klassement. Wij hadden prima gezeild de eerste dag, maar kregen tot onze verbazing een groot aantal punten toebedeeld met de mededeling ocs. Hierop werden nogal wat vragen gesteld, waar we zelf ook even over moesten nadenken.

De meest gangbare afkortingen zijn de volgende:

Betekenis afkortingen in Punten Systeem
Afkorting Engelse betekenis Nederlandse tekst
DNC Did Not Compete Niet meegedaan
DNS Did Not Start Niet gestart, wel in startgebied geweest
OCS On Course Side Te vroeg gestart
DNF Did Not Finish Wel gestart, maar niet gefinisht
RET/RAF Retired After Finish Teruggetrokken na de finish
DSQ DiSQualified Gediskwalificeerd, wedstrijd aftrekbaar
DNE Disqualification, Not Excludable Gediskwalificeerd, wedstrijd niet aftrekbaar

Ingeval de deelnemer een DNF, RAF, DSQ of DNS heeft gekregen, dan krijgt de deelnemer de punten voor een plaats van aankomst die één meer is dan het aantal boten dat naar het startgebied kwam. Dit aantal is het totaal aantal deelnemers dat op de lijst staat minus de DNC’s. (DNC is: als de deelnemer niet mee heeft gedaan aan een wedstrijdserie).
Heeft de deelnemer een DNC, dan krijg de deelnemer de punten voor een plaats van aankomst die één meer is dan het aantal boten in het Klassement.

Dit zijn vrij algemene regels voor zeilevenementen. In het skûtsjesilen kent men twee organisaties, de SKS en de IFKS. De SKS hanteert de eigen wedstrijdreglementen en de IFKS gaat uit van het zgn. “witte boekje”, daardoor kwam het dat wij ons niet bewust waren van onze te vroege start. Het leverde ons een extra aantal punten op van 27!! (26 deelnemers + 1), waarmee ons klassementsplekje binnen de top 10 meteen verkeken was.