Earnewâld, december 2014

Terugkijken én vooruitkijken…

Zo aan het einde van het jaar is het vaak gepast om eens terug te blikken op het afgelopen wedstrijdseizoen van “It Doarp Huzum”.

Vanaf april hebben we met een behoorlijke regelmaat getraind. Een aantal wedstrijden, die we mogen zien als training gingen helaas niet door; zoals de Sprintwedstrijden in Heeg. Erg jammer!

Toch was het resultaat van de trainingen wel te merken. Met een bloedfanatiek team zeilden we een fantastisch Lemmer Ahoy dat we afsloten met een geweldige 1e plek op de laatste dag. Het eindresultaat was in jaren niet zo goed geweest. 12e van de 28 deelnemende skûtsjes (en 8e van de deelnemende SKS skûtsjes) en dát terwijl we één wedstrijd niet gefinished waren wegens averij (een geknapte onderlijkstrekker).

Ook de jubileumwedstrijd van het Ljouwerter Skûtsje op Grou was een hoogtepunt. Gerrit Visser zeilde hier “It Doarp Huzum” naar een mooie derde plek.

Vol  goede moed gingen we dan ook de SKS in, waarbij we de eerste wedstrijd op Grou de hele vloot een sterk staaltje lieten zien en onszelf overtroffen.  Verreweg het snelste zeilden we van een 14e naar een 4e plek, iedereen met open mond achterlatend.

Daarna hebben we steeds leuk meegedaan, vaak binnen de top 10 gezeild, maar ook veel pech gekend. Zoals materiaalpech  op Eernewoude en op Langweer  en twee protestsituaties op Terhorne en de tweede dag Lemmer. Ook het niet kunnen zeilen met een voltallig team wegens ziekte zal zeker een rol hebben gespeeld. Tel daarbij op dat we net als ieder ander ook onze fouten kennen; wel eens een valse start hebben of de verkeerde slag kiezen en dan heb je ondanks alles toch een gevoel van teleurstelling als je niet verder komt dan de dertiende plek in het eindklassement.

Toch – en dan spreek ik voornamelijk voor mezelf – mogen we, nogmaals terugkijkend,  niet mopperen. Al het voorgaande in ogenschouw genomen en uitkomend met tweedehands spul en het beperkte budget dat we hebben, kunnen we concluderen dat “It Doarp Huzum” weer meedoet.  En wat zal ik zeggen: “Er zit nog veel meer in!!”

We zijn deze winter weer lekker bezig in de loods van Peter de Vries om netjes seizoen 2015 voor de dag te komen. We hebben een fijn team en daarmee zullen we in ongewijzigde vorm de weg voortzetten die we ingeslagen zijn. We kijken er nu al naar uit.

Ik wens iedereen die ons skûtsje een warm hart toedraagt fijne kerstdagen en de beste wensen voor een gezond, gelukkig én sportief 2015!!

Lodewijk Meeter

Schipper “It Doarp Huzum”