Ate Dijkstra

Afgelopen maandag 10 augustus overleed onze trouwste fan en erelid Ate Dijkstra op 88 jarige leeftijd.

Ate je was al in 1968 betrokken bij de oprichting van het Huzumer skûtsje ‘It Doarp Huzum’. Daarvoor zeilde je ook al met Lodewijk Meeter. Je bent vanaf het begin altijd enorm betrokken geweest als bemanningslid en bestuurslid en ook bij onderhoud en reparatie was je altijd van de partij. Vooral het ijzerwerk werd door jou gedaan. Je hebt veel meegemaakt in al die jaren en onvergetelijk daarbij waren de kampioenschappen in 1970 en 1971. Na het stoppen als bemanningslid bleef je nog wel lid van de VUT ploeg; want zeilen met het skûtsje kon natuurlijk niet zomaar stoppen. De foto van jou is gemaakt tijdens het 50 jarig jubileum van It Doarp Huzum in 2018. Karakteristiek met de Huzum pet en de schipperstrui met daarop het onvermijdelijke LM logo. Je kreeg hier op het feest nog een nieuwe trui met de vermelding dat het aantal skûtsjewimpels die je in meer dan 50 jaar verkocht hebt naast elkaar gelegd de afstand van Leeuwarden naar Melbourne overbruggen. Wimpels die je niet alleen op de Boot Holland beurs verkocht; maar ook het hele jaar door in de Prinsentuin aan de man bracht en tijdens de SKS weken elke bootbezitter die nog geen wimpel had enthousiast te maken er toch nog één te kopen. Wat stond er een jaar geleden nog een mooi artikel over jou in de Leeuwarder Courant!

Je hebt je altijd voor de volle 100% ingezet voor het Huzumer skûtsje en ook altijd met je hele gezin erg betrokken geweest bij het skûtsjesilen. Een grote verdienste is dat je altijd op zoek was naar mogelijkheden om financieel iets voor het skûtsje te doen. Een sponsor benaderen, donateurs werven en natuurlijk de wimpels verkopen.

Na voor de 49e keer op de watersportbeurs Boot Holland gestaan te hebben en weer een flink aantal wimpels verkocht te hebben ging het ineens achteruit met jouw gezondheid. In de laatste maanden en weken hebben we nog regelmatig bezoekjes gebracht aan jou en waren elke keer de verhalen weer fascinerend, leerzaam en boeiend. En een kritische noot op hoe het er allemaal aan toe gaat tegenwoordig bij de skûtsjesilerij was daar natuurlijk altijd ook bij! Het is een vreemd jaar; de coronacrisis, geen skûtsjesilen voor het eerst in 75 jaar en nu ook geen Ate Dijkstra meer die er elk jaar zo betrokken bij was…… we zullen je missen Ate!

Veel sterkte aan de familie!

Bestuur Stichting Vriendenclub Huzumer Skûtsje