Het volgende bemanningslid hoef ik waarschijnlijk aan de meeste van jullie niet voor te stellen omdat hij al 6 jaar voor Doarp Huzum zeilt.

Naam: Sjoerd Rijpstra
Functie: Fok/voorhouder

Sjoerd is geboren in oud Beijerland en studeerde in Eindhoven. Na zijn studie maakte hij zijn droom om in Friesland te gaan wonen waar. Hij volgde al een aantal jaren het skûtsjesilen en via via kreeg hij in 2007 de kans om bij de Halve Maan op te stappen. Zeilervaring had hij genoeg. Vroeger zeilde hij al vanaf zijn derde met zijn ouders mee in de Grevelingen en later zelf in een optimist, een Europe en de Solo allemaal open boten waarmee hij ook wedstrijden zeilde. Hij is 3 jaar voorhouder onder schipper Jitze Mink. Ze worden het eerste jaar derde in het eindklassement. Als Jacob Zwerver het helmhout overneemt blijft Sjoerd en wordt Fokkenist. In 2011 vaart hij met zijn eigen zeilboot op de Friese meren en komt het Huzumerskûtsje tegen, waar zijn achterbuurman Klaas Meeter aan boord is en naar hem roept waarom hij niet aan het trainen is? Sjoerd antwoord dat hij niet meer op de Halve Maan zeilt en sindsdien is hij bemanningslid op Huzum.
Dat Sjoerd een passie heeft voor skûtsjesilen moge duidelijk zijn. Hij woont namelijk tegenwoordig met zijn grote liefde Leontine en zoontje Sietze in Brabant, maar het skûtsjesilen kon en wil hij niet loslaten. Volgens hem is het ‘een virus, eenmaal besmet kom je er nooit meer vanaf’, dus worden er heel wat kilometers gemaakt vanuit Rosmalen naar Friesland om de trainingen en wedstrijden bij te kunnen kunnen wonen. Gekkenwerk? Ach… Hij vindt het gewoon “zo’n machtig mooi spelletje!”