Woudsend, 8 augustus 2016

Op het palaver van vanmorgen in Woudsend was er een discussie over de wind en daardoor over het wel of niet doorgaan van de wedstrijd. Sneek en Lemmer hadden al geprobeerd wat in te zeilen en vonden het eigenlijk niet verantwoord om om 14.00 uur te starten als de wind zo zou blijven.

De schippers werden via de marifoon door de wedstrijdcommissie op de hoogte gehouden. In eerste instantie werd de wedstrijd voor onbepaalde tijd uitgesteld, maar om 13.00 uur werd dan toch besloten de wedstrijd met een half uur uit te stellen. We gingen dan ook pas om 14.30 uur met een windkracht 6 het water op. Het startschot klonk om 14.40 uur.

We gingen over bakboord van start met gereefde zeilen en konden de wind goed aan; zelfs zo goed dat we als 5e om de eerste boei kwamen.

In het voordewindse rak konden we deze positie prima behouden. We raakten alleen de loete kwijt, deze ging door de harde wind overboord. De twee daarna volgende routes gingen we heel goed: we moesten alleen Sneek vóór laten gaan. In de laatste route kwamen we niet goed uit bij de vaargeul en moesten we een extra slagje maken. Hierdoor verloren we 2 plaatsen. Hadden we dat niet gedaan dan had het ons waarschijnlijk 5 plaatsten gekost, dus wat is wijsheid??  Op de finish wisten we Grou echter keurig voor te blijven.

Een 8e plaats in een wedstrijd met zeer harde wind was een resultaat waar wij zeer tevreden op terug kunnen kijken.