Elahuizen, 24 juli 2015

Door Susan Janssen, peilster

Dit verslag kunnen we in een zin samenvatten:

Goede wedstrijd, teleurstellend einde.

We begonnen met een zeer slechte positie bij de 1e start maar deze werd halverwege de procedure afgebroken omdat de wind teveel draaide.

Bij een nieuwe poging lagen we heel goed maar Drachten kwam steeds hoger en raakte ons ook, wel heel dicht bij mij maar gelukkig was er maar windkracht 2. Zodoende dreven wij en Drachten allebei te vroeg over de startlijn en moesten we weer terug. We gingen dan ook als 13e weg, maar wel over stuurboord. De anderen lagen over bakboord en hadden de wind wat minder gunstig. Wij liepen dan ook goed onder de wal bij Elahuizen door en zagen tot onze verbazing dat het ene na het andere skûtsje achter ons door moest, we kwamen dan ook samen met Lemmer als 2e om de bovenste ton. In het volgende lange voordewindse rak kwamen er wel heel veel skûtsjes bij elkaar maar wisten we toch een mooie 5e plek te houden. Opnieuw naar de bovenste ton ging alles weer gesmeerd en bleven we keurig onze plaats behouden. Zo gingen we opnieuw voor de wind en zagen Eernewoude steeds dichterbij komen, deze moesten we dan net voor de ton laten gaan.

In de laatste ronde naar de bovenste ton gingen we eerder overstag dan in de vorige routes en maakten een slag midden over het meer. Dat bleek achteraf geen gelukkige keuze want we kwamen over stuurboord bij de bovenste ton aan. Over bakboord kwamen D’ halve Maen en Akkrum. De schipper dacht:  er valt wel een gaatje bij de ton om als 6e te finishen , maar helaas dat was er niet en daardoor werden we over de ton gedrukt, wij hadden geen voorrang. Dus een stormrondje draaien en achter iedereen aan om alsnog te finishen, dat lukte dan pas op een 12e plaats.

We zullen maar denken van fouten kun je ook leren, nu op naar Stavoren waar ze morgen harde wind verwachten.

Uitslag Elahuzen