Langweer, 23 juli 2015

Door Sjoerd Rijpstra, voordek.

Vandaag een wedstrijd met wat minder wind wat in ons voordeel zou moeten zijn. Na gisteravond de lier op de giek nog gerepareerd te hebben, waren we al vroeg het water op om alles goed uit te trimmen. We hebben alles op nieuw vastgezet en getrimd zodat we goed voorbereid naar de start gingen.

Bij de start lagen we goed maar omdat Joure op de zwaarden ging liggen om niet over de startlijn te komen en daardoor voor onze kop kwam moesten we hiervoor langs en waren we te vroeg over de start. Echter tot ons geluk waren er nog een stuk of 6 skûtsjes te vroeg, waardoor er een complete valse start ontstond. Bij de 2e start werd de z.g. Japanner gehesen, wat betekende dat de start altijd doorgang zou vinden en  skûtsjes die te vroeg waren weer geheel terug moesten. Het was dus zaak niet te vroeg over de startlijn te gaan en dat lukte ons goed, we gingen mooi weg over bakboord.

Na een goede slag konden we haast de bovenste ton ronden maar op het laatste moment moesten we draaien voor SWH, die uit de wal kwam en ruimte voor de wal vroeg; dat ging dus maar net goed.

Wij kwamen daardoor als 10e om de 1e ton. Het kruisrak was echter nog verder en we moesten helemaal naar de andere kant van de Langweerder Wielen toe . Dat ging goed! We konden heel scherp aan de wind en zo goed strijd leveren met de anderen. De 2e bovenwindse ton kwamen we dan ook als 9e om heen. Daarna was het lange eind voor de wind naar de onderste ton en met een aantal skûtsjes achter ons was dat spannend om ze voor te blijven, maar het lukte. In het 2e kruisrak zetten we de aanval in op Langweer en Woudsend en dat lukte wonderwel. We gingen als een speer, maar net bij de bovenste ton kwamen we weer in conflict met de SWH en weer moesten we draaien dus we haalden maar 1 plekje in maar mooi als 9e om de ton.

Opnieuw voor de wind en weer konden we ze allemaal achter ons houden, dus als 8e het kruisrak in voor de 3e ronde. Het ging geweldig:  we liepen steeds verder uit op de achterliggende skûtsjes en liepen in op degene voor ons. In de laatste ronde kwamen we heel dicht bij Akkrum, maar die wist ons op de finish net voor te blijven. Al met al een zeer goede wedstrijd.

Uitslag Langweer